Dezvoltare personala

Thursday, February 25, 2010

Efectele datoriei (partea intai)

1 Pierderea libertatii
Datoria va sfarsi prin a te impiedica sa faci ceea ce iti doresti sa faci. Cand esti inglodat in datorii, optiunile ti se ingusteaza considerabil. Am spus-o de multe ori: "Sa muncesti in timp ce esti inglodat in datorii pana peste cap este ca o puscarie ce iti permite sa te angajezi pe perioada detentiei. Esti eliberat in fiecare zi pentru a te duce la munca, dar majoritatea timpului ti-o petreci in inchisoarea mentala".
Muncesti de placere sau ca sa eviti neplacerea pierderii lucrurilor pe care le posezi? Avand un raport datorie-venit destul de ridicat s-ar putea sa ajungi intr-un punct in care actiunea de a castiga bani devine doar o cale de a evita neplacerile. Progresul adevarat sau placerea par a fi o amintire indepartata.
In vechiul Babilon, un sclav putea castiga cativa gologani in plus in timpul liber, dupa ce implinea toate sarcinile date de stapanul sau, pentru a putea pune bani deoparte, astfel incat sa poata sa se rascumpere si sa scape de sclavie. Acesta chiar avea posibilitatea de a se rascumpara.
Si noi putem sa ne rascumparam din sclavia datoriei neprofitabile. Poate ca nu ti se pare ca esti intr-o situatie de servitute, dar ce se intampla daca nu-ti mai platesti facturile? Afli cine iti este stapanul. Cu cat esti mai inglodat in datorii neprofitabile, cu atat mai sever va fi stapanul tau in revendicarea drepturilor ce i se cuvin.
Gandeste-te! Cand traiesti si muncesti de la o saptamana la alta, abia incropind o existenta, esti oare mai mult decat un ucenic contractant? Poate ca te simti ca un prizonier caruia i se dau weekend-urile libere pentru buna purtare.
Esti prins in rutina de a te trezi, merge la serviciu, veni acasa, manca, dormi, trezi, merge la serviciu, veni acasa si manca, doar pentru a o lua de la capat a doua zi? Multi nu percep niciodata corvoada vietii lor! Daca putem cadea de acord ca intrarea in acest ciclu este voluntara, atunci rezulta ca optiunea de a duca un astfel de stil de viata este de asemenea voluntara.
Spuneai ca esti liber? Unde trebuie sa fii maine? Poti sa iti schimbi domiciliul oriunde doresti - chiar acum? Sau datoriile si obligatiile au un cuvant greu de spus in ceea ce faci?
O vorba inteleapta spunea:"A avea o slujba este ca si cum ti-ai ipoteca viata." Daca nu te nasti bogat, trebuie sa iti pregatesti de tanar eliberarea din sclavie. Nascut fara avere, esti cel putin un servitor cu program scurt si esti incapabil de a face tot ceea ce vrei. Sta in puterea ta daca vei ramanela aceasta stare de servitute voluntara sau daca iti vei aranja treburile astfel incat sa te indrepti catre libertatea financiara.
2 Pierderea fluxului de lichiditati
Cu siguranta acesta este cel mai evident efect al datoriei. Acest efect este prima data observat atunci cand incepi sa nu mai ai bani in buzunar, acei cativa lei pentru situatii neprevazute. In timp ce o mare parte din venitul tau disponibil acopera nevoile de baza, o parte ce ar putea fi folosita, eventual, pentru a-ti schimba slujba, este angrenata in plata datoriilor neprofitabile. Desi nu vei putea elimina pe de-a-ntregul creditul de consum, este un lucru cert faptul capoti sa-l reduci si sa incepi sa investesti in viitorul tau.
Multi isi sacrifica adevaratele pasiuni in favoarea datoriei. In scurt timp, mare parte din banii lor sunt alocati "reparatiilor" sau achitarii datoriilor trecute. Satisfactia adusa de pasiuni scade simtitor si acestea curand sunt uitate. (VA URMA)...

JON HANSON